"Місто легенд, яке заворожує" або що подивитись цікавого у Чернігові?

Ммісця Чернігова, відвідавши які, ви отримаєте купу позитивних вражень і точно захочите повернутись сюди бодай ще один раз.

"Город легенд, который завораживает" или что интересного посмотреть в Чернигове?

Недарма у народі кажуть, що Чернігів - місто легенд, адже це одне із найдревніших міст України. Уявіть, перша згадка про нього була в літописі далекого 907 року! Також, місто має свою унікальну історію, певні аспекти якої достеменно невідомі й досі. Гуляючи вулицями, відчувається тиха, затишна й трішки провінційна атмосфера. У місті дійсно є на що подивитися, адже тут знаходиться велика кількість культурних та історичних пам'ятників, при чому 6 із них - ще за часів Київської Русі. Дихається тут на повні груди, адже Чернігів вважається екологічно найчистішим містом України. Будьте обачні, бо зовсім неочікувано в голову може вдарити фірмове чернігівське пиво;)  Можливо, ви майбутній гість міста, який просто не знає що цікавого тут можна подивитись, або корінний житель, який хоче детальніше вивчити свою домівку. Саме для таких цілей ми підготували для вас декілька підказок про деякі цікаві місця Чернігова.

 

Антонієві печери

Почнемо із підземного життя міста, адже ця пам'ятка - одна з найдавніших і заснована у далекому 1069 році відомим церковного діячем Антонієм Печерським і князем Святославом Ярославовичем. Прямо біля входу до печер стоїть Іллінська церква. Зараз печери набули досить сучасного вигляду і являються комплексом із наземних і підземних приміщень, які з'єднані галереями. Всередині на стінах подекуди збереглись древні фрески та графіті. 

Найцікавіша частина - нижній ярус з давнім земляно-кам'янистим інтер'єром. Одягатись варто тепліше, адже температура печер близько 5 градусів.

 

Троїцько-Іллінський монастир

Розташований трохи вище від Антонієвих печер на Болдиній горі. Унікальна пам'ятка тим, що дозволяє жителям та гостям міста глянути на величний Чернігів з висоти пташиного польоту. Оглядовим майданчиком являється ніщо інше, як дзвіниця монастиря. З цього місця, крім прекрасних пейзажів можна побачити Борисоглібський, Спасо-Преображенський собори та Єлецький монастир, про які буде йти мова далі. Неподалік можна навідати могилу відомого сонцепоклонника Михайла Коцюбинського.

 

Дитинець (Вали)

Якщо заїжджати у Чернігів зі сторони Києва, то можна одразу опинитись в історичному центрі міста. Саме тут, на Валу, ви можете подивитись цілих дві історичних пам'ятки.
Перша - Спасо-Преображенський собор, який є найстарішим собором після відомого Софіївського, наразі тут все ще проходять богослужіння.


Друга - Борисоглібський собор, який вважався усипальницею багатьох князів. На замовлення самого Мазепи були привезені сюди витончені срібні ворота для іконостаса. В храмі працює музей, де можна подивитися багато різних пам'яток часів Київської Русі.


Споконвіку район вважався найбільш укріпленим, про що вказують 12 вишикуваних гармат по краю Валу.

Улюбленим місцем для туристів є пам'ятник Тарасу Шевченку, з яким можна посидіти та подумати про тяжку долю українського народу й обов'язково сфотографуватися пожавши руку відомому Кобзареві.

Курган "Чорна могила"

Наймістичніше місце Чернігова, що розташоване поруч з Єлейським монастирем, адже це найбільший язичницький курган на Русі, де поховано навіть засновника міста, князя Чорного. Археологи знайшли велику кількість зброї та коштовностей, що вказує на заможний статус князя. Найпопулярніші знахідки - оковка турячого рогу та маленька статуетка скандинавського бога-громовержця Тора. Тут було знайдено навіть три візантійські монети.

Єлецький монастир

Розташований поряд з курганом у спокійній та тихій частині міста на правому березі Десни. За легендою, монастир заснував Князь Святослав Ярославович у середині ХІ століття, після того, як побачив на одній з ялин цієї місцевості ікону Божої Матері. Головний храм монастиря - Успенський собор. Підземелля Єлецького жіночого монастиря являє собою цілий комплекс камер, до яких додається галерея, яка об'єднує Успенський собор і Петропавлівську церкву. 

 

Красна площа

Це одна із найбільших площ України, за розмірами може поступитись лише площі у місті Харків. Також площа - справжній культурний та адміністративний центр міста. Особливістю цього місця є те, що вона повністю пішохідна і тут можна зробити кілька вдалих фото на різному фоні, стоячи на місці. Вважається, що це найбільш оживлений район Чернігова, тому якщо вам кортить запитати у когось дорогу чи ви бажаєте просто з кимось познайомитись - вам сюди. До речі, назва площі так звучить, не тому, що вона червона, а тому, що гарна.

 

Залізничний вокзал

Не кожне місто України може похвалитись такою прекасною будівлею, і саме тому, Чернігівський вокзал потрапив у ТОП 5 найкрасивіших вокзалів України. Архітектура має нотки німецьких майстрів, оскільки на будівництві працювали полонені німці. Ходить легенда, що авторство вокзалу належить відомому архітектору Гансу, який на той час потрапив у полон. Вишуканий інтер'єр доповнює величезна люстра, яка збереглася тут ще з давніх років.

 

Храм святої Параскеви П'ятниці

Церква побудована ще в кінці ХІІ століття. Свята Параскева була покровителькою сільського господарства, торгівлі та купців. До речі, саме за кошти багатих купців церква і була побудована.  Під час монгольської навали, тут переховувались жінки та діти. Тут також є невеличка таємниця: якщо обійти храм, можна знайти камінь бажань, і якщо на цей камінь покласти монетку і загадати бажання - воно обов'язково збудеться.

 

Дім Мазепи

Інша назва - будинок Чернігівської полкової канцелярії. Це справжня пам'ятка цивільної культури. З цим місцем пов'язана романтична і водночас трагічна історія кохання українського гетьмана та його хрещениці - Мотрі Кочубей. Легенди говорять, що саме в цьому домі він переховував Мотрю та всі свої скарби. За грішну любов рідна мати прокляла бідну Мотрю і тепер душа дівчини змушена блукати біля дому та на території Валу і просити у людей перехрестити її. Місце сьогодні - надзвичайно атмосферний варіант для романтичної прогулянки з коханою людиною.

 

Пивоварня "Bierwelle"

І завершити вашу прогулянку радимо відвідавши цю пивоварню, адже побувати у Чернігові і не спробувати крафтового пива - справжній гріх. Можна ознайомитись зі всіма процесами приготування хмільного напою та дізнатись всю технологію. Тут використовують унікальні шампанські дріжджі для спеціального сорту пива Sour, яке дозріває у пляшках прямо як ігристе вино. Можна замовити дегустацію 5 сортів пива.

Отож, не зважайте! Збирайте валізи і хутчіш до Чернігова!

Автор статті - "Любевич Ростислав"

Найкращі статті