Українські Мальдіви: гід по відпочинку на єдиному безлюдному курорті Європи

Поради, як організувати незабутній відпочинок у прекрасному куточку України - острову Джарилгач.

Украинские Мальдивы: гид по отдыху на едином безлюдном курорте Европы

Джарилгач - найбільший та найцікавіший острів Чорного моря. Гуляючи просторами укрнету, можна помітити, що це місце називають справжнім раєм на землі, а фото відпочивальників дійсно вражають. Навіть не віриться, що саме це місце знаходиться прямо навпроти Скадовська. Блакитна вода, білий пісок та неторкнутий людством острів - все що потрібно для відпочинку на всі 100.

Декілька фактів про Джарилгач, які вам варто знати перед тим, як ви туди поїдете:

  • В перекладі з тюркської - “обпалені дерева”.
  • Джарилгач визнано найбільшим ненаселеним островом Європи.
  • Довжина острова - 42 кілометри, максимальна ширина - близько 5 км. Є вузька частина і широка.
  •  Це місце описували у своїх історіях античні митці Пліній та Геродот.
  • Ходять легенди, що старий маяк спроектований самим Ейфелем.
  • Острів вважають заповідною зоною, тут водиться багато тварин, які занесені до Червоної книги України. Також тут є понад більше 400 солених озер.
  • Також тут є скит місцевого ченця, який вважається єдиним жителем острову.

Як доїхати?

Варто зазначити, що дорога сюди не з легких, хоч і того варта. Вам потрібно спершу добратись будь-яким способом до Скадовська. Якщо їхати з Києва, то є зручний поїзд до Херсона, у якому треба пересідати на автобус. Також можна замовити спеціальний трансфер до Скадовська з Херсона. Приблизно їхати 1,5-2 години.

Наступний крок - добратись до острова через воду на човні або катері. (тривалість - 0,5-1 година) Тут також можна скористатись трансфером з побережжя, при чому є аж дві конкуруючі фірми. На ОМ-103 ви доберетесь до маяка, а на катері Анна ІІ - до бухти Глибокої. Звісно, на в касі ОМ-103 вам скажуть, що на бухті брудніша вода, багато відпочиваючих, те ж саме про маяк вам скажуть і на касі Анни ІІ. Насправді - в обох місцях можна чудово відпочити.  Якщо ви будете їхати рейсовим судном, то зверніть увагу на розклад:

  • Анна ІІ:

Відправлення на острів: 8:15, 10:10, 13:30, 16:45

Відправлення з острова: 9:10, 12:20, 15:45, 17:45

Вартість: в обидва боки: 130 грн - дорослий, 65 грн - дитячий (ціни орієнтовно за 2017 рік).

  • ОМ-103:

Відправлення на острів: 8:45, 14:00

Відправлення з острова: 12:45, 17:00

Вартість: в обидва боки: 160 грн - дорослий, 80 грн - дитячий (ціни орієнтовно за 2017 рік).

Де жити на острові?

Варіантів у вас лише два: в палатці або на невеликій базі романтичних халабуд з очерету. Палатка - варіант зручніший, адже вам відкривається можливість обрати місце для житла. Також можна хоч кожного дня змінювати її розташування. Найоптимальніший варіант розташування вашого намету - якомога далі від людей і ближче до води. Радимо взяти з собою тент, адже погода може бути непередбачуваною.


На невеличкій базі відпочинку під назвою “У Гавриловича”, що недалеко від бухти, знаходяться маленькі очеретяні хатинки на 2-3 осіб. Комплектація включає холодильник, проте інші зручності - на вулиці. Тут же знаходиться точка збору для відпочивальників зі Скадовська, можна розслабитись і випити пива, поспілкуватись. Також тут продають свіжий улов крабів, рапанів та креветок. Найголовніше - тут можна поповнити запаси прісної води (біля маяка та на бухті)

Тут же є пляжний душ, оренда лежаків, матраців для плавання. Біля маяка інфраструктура менш розвинена, тут є невеличкий струмочок з прісною водою, оренда лежаків та польова кухня. Можна домовитись про сафарі на джипі за певну суму. Також вас можуть підкинути у будь-яку точку острова.



Контингент відпочиваючих на базі завжди дуже різний, можна завжди знайти підходящу компанію для колективного відпочинку. Адміністрація влаштовує дискотеки, запрошує цілі ансамблі, театральні трупи. 

Також є інший варіант, який буде дещо комфортнішим: можна залишитись в Скадовську в готелі та їхати на острів катерами. Готелі досить різні, але можна брати лише як місце для ночівлі, адже весь вільний час ви будете проводити на острові.

Особливості життя на острові

Найголовніше, що варто пройти зайвий кілометр і ви опинитесь наодинці з прозорою чистою водою. Саме такий незвичний бірюзовий відтінок води та білий пісок роблять враження, що ви знаходитесь не навпроти Скадовська у Чорному морі, а на справжніх Мальдівах.


Джарилгач відомий лиманними озерами, яких налічується близько 200. Особливість цих унікальних солених озер в тому, що в воді міститься велика кількість йоду та брому. Морське повітря насичене цими елементами, що разом з озоном також має лікувальний ефект. Тобто, у вас є шанс не тільки відпочити, а й дещо оздоровитися.

В деяких місцях тут є спеціальні навіси для відпочинку, смітники. В цілому тут чисто, адже відпочивальники дбають про це місце. Багато туристів влаштовують собі міні-похід. Також тут є спеціально облаштовані місця для рибальства, проте полювання все ж заборонене.

Флора і Фауна 

Надзвичайно різноманітним є тваринний світ, адже тут можна зустріти навіть оленів. З боку моря можна поспостерігати за чорноморськими дельфінами, які граційно подорожують хвилями. Найбільший шанс їх зустріти зранку, коли вони підпливають до берега в пошуках риби. Також тут можна зустріти диких коней, лисиць, муфлонів. Кожен вечір до маяка приходить маленьке сімейство диких кабанів, що виглядає напрочуд мило. Справжнім скарбом цього місця є осетрові риби.

Загалом, судячи по великій кількості відбитків лап і копит - це ще не весь список того, що тут водиться. Тут дуже багато медуз, чайок, можуть бути комарі (тому радимо запастись захисним спреєм чи кремом). Крім того, це місце є вирієм, куди прилітають зимувати різні гніздові птахи, зокрема лебеді, качки та гуси.
На острові дуже багато диких оливок. Досить високі і пухнасті кущі, які стануть у пригоді, аби натягнути тент чи просто сховатись від сонця. До того ж, тут можна зустріти червонокнижні рослини, такі як меч-трава болотна, ковиль Дніпровська, золотобородник цикадовий.

Що з собою взяти на острів?

  • Сонцезахисний крем, головний убір, адже від палючого степового сонця тут без цього не врятуєшся.
  • Обов’язково візьміть з собою тент і баклажки для води.
  • Сірники, розпалку і вугілля можете не брати, адже так як це заповідник, тому рубати дерева і розпалювати вогнище тут не можна.
  • Для приготування їжі краще взяти газову горілку.
  • Не забудьте взяти сміттєві пакети, аби ви змогли завжди прибрати після себе і дотримуватись на острові чистоти.
  • Продукти та їжу можна купити у Скадовську чи Херсоні.
  • Обов’язково не забудьте про аптечку.
  • Гарний настрій, адже без нього ви ніяк не зможете гарно відпочити.

Отже, Джарилгач - місце, яке варто навідати, адже для справжнього райського відпочинку вам не потрібна їхати на інший кінець світу в пошуках Мальдів чи Карибських островів.

Автор статті - "Любевич Ростислав"

Найкращі статті