Яка вишиванка підійде тобі?

Наш національний символ, наша гордість, ознака за якою українців впізнають по всьому світу – вишита сорочка. Дізнайся, яка вишивка за кольором підійде вам найбільше.

Какая вышивка подойдет тебе?

Для кожного вишивка означає щось своє. Для когось – оберіг, для іншого – святиня, місточок між поколіннями або просто красивим елементом гардеробу. Це незамінна річ для кожного українця. Тепер носити вишиванку не лише патріотично, а й модно. Вона є дуже універсальною, її можуть одягати всі: від маленьких до стареньких. Сьогодні популярність такого декорування лише зростає, не лише в Україні. Всесвітньовідомі дизайнери також використовують елементи вишиванки у своїх колекціях: хрестиком, гладдю, бісером. Великий вибір орнаментів, технік, тканин, дизайнів – кожен зможе найти саме свій стиль. Зараз використовують велику гаму кольорів. Кожен має своє значення, тому при виборі потрібно звернути на це увагу.

Білий колір є кольором світла, добра, чистоти. Білий колір у вишиванці відновлює енергетичний баланс людини, захищає від негативу. Білий колір – основний колір у вишиванці. Його використовували як фон і для ніжних візерунків. Білий колір вважається символом Бога-Отця, тому власник білої вишиванки характеризується високою духовністю, чистотою помислів та спокоєм. Ще білий колір символізує невинність, непорочність, чистоту.

Чорний колір у вишиванці може бути корисним, а може – небезпечним. Так. В одних регіонах країни, наприклад на Поліссі, чорний – колір смутку та смерті. А на Поділлі навпаки – чорна вишиванка символізує багатство і добробут. У наших предків цей колір у вишиванці асоціювався з землею, її родючістю і багатством.

Традиційний для вишиванки будь-якого регіону України червоний – колір активності, агресії, збудження. Червоний колір - символ чоловічого начала в природі. Він відповідає стихії Вогню – яскравого, зігріваючого. Ще червоний колір означає любов, радість, кровний зв'язок, тому його часто використовують на весіллях. Червона вишиванка має неабиякі оберегові функції.

Синій – колір стихії води, миру і спокою. Це символ жіночого начала. Синій колір є охолоджуючий, дає відчуття ніжності та свіжості. Наші предки вважали синю вишиванку потужним оберегом.

Жовтий колір у вишиванці – це колір сонця, тепла, щастя і радості. Це символ меду і пшениці, благополуччя, достатку, багатства. Наші предки вірили, що жовті орнаменти у вишиванці
принесуть своєму власнику матеріальний достаток. Жовтий колір є символом сонячного тепла, небесного вогню. Підсилює веселий характер і відкритість людини, тому підходить для щирих та комунікабельних людей.

Також всі орнаменти несуть певну ідею і сенс. Вишиванка – найдревніший атрибут українського одягу. Ще древні скіфи, які проживали на території України носили одяг прикрашений вишивкою. Вишита сорочкаа символізує любов, вірність, тому їх завжди вишивали жінки. Існує повір’я, що в давнину чумаки дозволяли прати свої сорочки тільки коханим жінкам. Таким чином вони проявляли вірність своїй дружині.

Регіони України мають свої особливі, унікальні вишиванки, які є характерними саме для  них. Спочатку в них вкладали лише релігійний зміст. За традицією дітям при народженні дарують вишиванку, щоб вона оберігала їх від всіх негараздів. У всі часи ручна робота була дуже дорогоцінна. Якщо майстер вишиває її з любов’ю і позитивними думками, вона принесе своєму власнику лише хороше і приємне.

У Тернополі великий вибір магазинів вишиванок:

Автор статті - "Колінець Валентина"

Найкращі статті