Цікаві факти про найвідоміші алергії

Цікаву статистика і факти про найпоширеніших збудників алергії.

Интересные факты о самых известных аллергиях

Вже десять років тому від алергії страждало 40% жителів планети. Та кожного року ця цифра зростає. Алергія - це надчутлива реакція організму на зовсім звичайні речі, своєрідний сигнал тривоги. Імунна система людини починає виділяти антитіла.Це проявляється як висипання, нудота, анафілактичний шок, астма та інше. Розглянемо найпоширеніші та небезпечні види алергії.

Їжа - страждає приблизно 2% населення. Зазвичай, викликають білки. Тут можна виділити два найбільших збудника неприємностей - молоко та арахіс.

  • До молочних продуктів особливо вразливі діти до 3 років. За статистикою, більше 90% випадків. Та зазвичай, з віком прояв алергії стає менший.
  • А от алергія на арахіс так просто не проходить. Вважається найчастішою алергією із летальними наслідками. Це серйозна проблема, особливо у США, де арахісове масло додають у різні продукти. Вчені проводили дослідження  імунотерапією. Даючи дітям маленькі частинки арахісу, поступово збільшували дози протягом якогось часу. Ті, у кого раніше навіть сліди від арахісу викликали рвоту та анафілактичний шок, змогли з’їдати пару горішків. Проте для результативності, така терапія має проводитися кожного дня.

Ліки - страждають приблизно 5% на 1000 осіб.

У 80% випадків побічні реакції виникають на антибіотики. Найпоширенішим патогеном серед зареєстрованих є пеніцилін. Хоча лікарі часто плутають алергію із токсичною дією самих ліків. Алергічна реакція рідко призводить до смертельних наслідків, але від них можна ще довго відходити.

Рослини (пилок, амброзія) - страждає більше 5 % жителів планети, це кожен 20-тий.

У світі існує до сотні пилкових алергенів. Мало хто знає, але пилок рідко є справжньою причиною проблеми.

“Пилок рослин, щоб викликати алергію, повинен мати середні розміри, легко переноситися вітром, рослини повинні часто зустрічатися в цій місцевості. З цієї причини пилок квітів вкрай рідко буває причиною алергії, тому що він мало леткий і клейкий”, - пояснює Борис Пухлик, Президент Асоціації Алергологів України, засновник Алерго-імунологічного центру у Вінниці. Хоча пилок може кріпитися до тополиного пуху і розноситися таким чином. За кордоном до цієї проблеми відносяться серйозніше. Крім погоди по новинах повідомляють про рівень вмісту пилку в атмосфері міста.

Тварини та комахи - страждає більше 25% людей.

Вважати шерсть причиною алергії - помилка. Адже насправді її викликає білок, що знаходиться у слині тварин. Наприклад, кішки, під час вилизування переносять його на шерсть і таким чином розповсюджують.

З укусами комах все набагато серйозніше. У своєму блозі Білл Гейтс навів статистику смертей від нападу акул та укусів комах. Виявилося, з початку 20 століття акули вбили менше людей, ніж комарі за один день у 2016 році. Мова йде і про хвороби, що передаються таким чином. Та алергія на отруту тут займає значне місце. Точну статистику ураження від комах алергологи не наводять, адже її прояви можуть бути різними. А більшість випадків просто не зареєстровані.

“Найбільш негативний наслідок — пізнє виявлення алергічних захворювань”, -  стверджує професор Борис Пухлик, засновник Аллергоцентру у Вінниці - “При пізньому лікуванні, хворі, навіть потрапивши до фахівця-алерголога, здебільшого приречені на постійне лікування медикаментозними засобами”.

Тому, не зволікайте, бережіть себе та залишайтеся здоровими!

Автор статті - "Петрушина Валерія"

Найкращі статті