Подорож Вінницею на 10 років назад 2008-2018

Зараз хайповий #10yearschallenge! З 2009 багато води утекло і наша улюблена Вінниця теж багато у чому змінилась! Редакція сайту ТОП 20 відібрала фото 10-річної давнини та сьогодення. Отож)

Путешествие Винницей на 10 лет назад 2008-2018

Перш за все, відбулось  дуже багато реконструкцій.

Фасад краєзнавчого музею та площі перед ним.

Неймовірно змінився проспект Космонавтів.

А у черзі за ним проспект на вулиці Замостянській. За нього взялись з осені 2018 року.

Щоправда більше 10-ти років стоїть недобудований так званий «мавзолей» перед Універмагом (площа Гагаріна). Але у 2017 на площі оновили трамвайні колії (проклали шовковий шлях) і змінили напрямок головної дороги.

Алея закоханих зовсім перемінилась у 2018 році, ставши музеєм мініатюр під відкритим небом.

Оновили площу Ліверпуль біля «McDonalds» на Соборній.

Також у 2018 у Вінниці стало 4 кінотеатри. Знову відкрився «Мир». А пам’ятаєте, яким він був колись?

Не можна і обминути реконструкцію Київського мосту. Яким він був у 2016, думаємо, ви пам’ятаєте.

Покращили благоустрій Парку дружби народів біля Вишенського озера – поклали плитку на алеях, встановили нові лавки та сміттєві баки. А також камери, що повинні слідкувати за зловмисниками. Сподіваємось, вони працюють, а не так як у історії з сотнями каченят на проспекті Космонавтів.

Не відстає і Лісопарк. Перші алеї теж облагородили, поставили лавки, спорудили великий дитячий майданчик, а вінничан просвітляють інформаційними табличками про види тварин / птахів / комах, що поширені у нашій області.

Грандіозним відкриттям за ці 10 років був фонтан. У 2009 набережна була в повному ході розбудови, а вже у вересні 2011 відбулось перше світломузичне шоу. Тепер воно приносить місту багато туристів.

І хоча велодоріжки у Вінниці, на жаль, не досконалі… Але початок вже є! Тим більш, що у кінці 2018 по всьому місту встановили громадський прокат велосипедів «Nextbike».

Неймовірним темпом відбувається розбудова. І не дарма, адже Вінницю вже який рік поспіль визнають найкомфортнішим містом для життя у країні. Отож, за цей час буквально на очах розрослось декілька мікрорайонів. Перший з них – Поділля. Ще у 2007-2009 тут вже височіло декілька багатоповерхових будинків, а територію саду лікарні імені Ющенко по тихеньку викорчовували. Наразі, майже все Поділля заселено, відкрито два нових дитсадочка, ТЦ, в процесі побудови школа. Сильно розбудувався мікрорайон Тяжилів. Складається враження, що скоро йому можна дати статус окремого міста, адже жителі дуже турбуються про інфраструктуру і висувають багато проектів по благоустрою свого куточку. Ніби й недавно побудували «Чорнобиль»… А за ним вже височіє 10-тий мікрорайон. В процесі розбудови Агрономічне та Академічне. І ми вже мовчимо про ті висотки, які намагаються «впихнути» на пустирях (які стояли десятиліттями), колишніх фабриках / заводах, старих руйнуючих будинках. Можна знайти мінімум 26 ЖК, що будуються та добудовуються!

Як окреме мікромісто можна виділити і «Набережний Квартал». Колись він був один із перших у 2007-2008 з великих новобудов. Пробували порахувати скільки там квартир та мешканців… Але збились) Здається в його лабіринтах забудов можна заблукати. От не пощастило тим, хто купував житло у перших секціях заради виду на Буг та фонтан. Вид той давно закритий чужими балконами. Та й взагалі часто складається таке враження, що 50% реклами на білбордах Вінниці – це продаж квартири.

Майже немає стихійних ринків. Хто не пам’ятає ринок на Юності? Або довгу дорогу з «ракушок» по проспекту Коцюбинського до центрального ринку? За цей час і муніципальний ринок встиг майже зникнути з життя.

 Відсвяткували свої 10-річчя перші ТЦ «Магігранд», «Мегамолл» та «Скайпарк» (але ж багато хто досі називає його «Магіцентр», еге ж?). Та й з’явилось безліч нових. З найбільших – «Поділля Сіті», «Плаза Парк» (що теж встигла змінити назву), «Квартал», «Караван», «Кемпа»… Про перебудови / надбудови «Петроцентру» боїмось навіть згадувати)

Але є місця, що залишаються у Вінниці незмінними! Це старенький автовокзал в самому серці міста, облуплені стіни басейну «Авангард», поїдений часом завод «Хімік», закинутий кінотеатр «Росія»…І, безсумнівно, зміни відбудуться і з ними.

З часом все змінюється, перевтілюється, вдосконалюється. Місто, як і ми, не стоїть на одному місці, росте та розвивається. І вже через наступних 10-ть років буде безліч нових місць для порівняння з 2019 роком!

Автор статті - "Хлипавка Поліна"

Найкращі статті